Rondleidingen

De Stichting Keramisch Museum Goedewaagen verzorgt op aanvragen via mail@keramischmuseumgoedewaagen.nl rondleidingen door het museum en de fabrieksateliers van de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. Het is mogelijk om via de mail een datum te reserveren. Na bevestiging boeken wij uw groep. Voor rondleidingen door de week moet minstens één week van te voren een definitieve boeking worden gedaan, zodat wij tijdig onze rondleiders kunnen waarschuwen. Prijs € 12 per persoon, inclusief koffie of thee met een snee Groninger koek. Voor 6 tot en met 17 jaar € 6 per persoon, inclusief koffie, thee, fris met een snee Groninger koek. * Bij een kleiner aantal dan 4 personen bedraagt de rondleidingsprijs € 48. Een groep kan maximaal uit 70 personen bestaan. Arrangementen met meer koffie of thee en gebak zijn op afspraak te boeken.
Rondleidster Yvon Kerkhoven demonstreert het werk aan de borden-persmachines.
Rondleidster Yvon Kerkhoven demonstreert het werk aan de borden-persmachines.

Bij de rondleiding buiten de werktijden van Royal Goedewaagen zijn er geen demonstraties door personeel in de fabrieksateliers, wel worden veel meer afdelingen bezocht en toegelicht dan op werkdagen mogelijk is. Een complete rondleiding duurt in alle gevallen zeker anderhalf uur. In het museum draait permanent een door Rien Wijnsma gemaakte documentaire waarin de hele fabrieksproductie van de Heineken-miniatuur ‘De Hooiberg’ per afdeling te volgen is.

Het is verder mogelijk om op e-mailafspraak groepsrondleidingen te krijgen in de vooravond, in het weekend buiten de openingsuren en op nationale feestdagen. De prijs bedraagt dan € 15 per persoon. Desgewenst kan voorafgaand of na afloop ook nog een verenigingsprogramma uitgevoerd worden.

Het verhaal voor de groepsrondleidingen wordt door de museummedewerkers nadrukkelijk op maat aangeboden. Het is daarom van belang goed aan te geven waarom een rondleiding wordt aangevraagd. Gaat het om puur een gezellig dagje uit? Dan is er in het verhaal meer ruimte voor anekdotes over het vroegere aardewerkgebruik of de symboliek die aan het pijproken verbonden was. Voor ondernemers die meer geïnteresseerd blijken in de economische kant van de bedrijfsgeschiedenis van de tien Nederlandse fabrieken die in het huidige Goedewaagen-concern zijn opgegaan, staat dat aspect centraal. Kunst- en keramiekliefhebbers die vragen beantwoord willen zien over de specifieke vormgeving, bijzondere keramische technieken of over een bepaalde kunstperiode, kunnen een dergelijke rondleiding aanvragen, zie onder Workshops ook het uitgebreide, educatieve programma van het museum.

Met een productiegeschiedenis van meer dan 400 jaar voor de Goedewaagen-bedrijven kunnen de museummedewerkers een buitengewoon interessant verhaal aanbieden over de ontwikkeling van handgedraaid aardewerk, pijpen, sier- en gebruiksaardewerk, serviezen, tegels en tegeltableaus, mozaïeken, miniaturen en grote plastieken. Nauw samenwerkend met de enig overgebleven aardewerkfabriek die in de volle breedte nog alles in Nederland zelf produceert, koestert het Keramisch Museum Goedewaagen het erfgoed van vaderlandse, oud-ambachtelijke technieken en tegelijk de keramische vernieuwing die het Goedewaagen-concern ook als enige deed overleven. Kortom, een belevenis van jewelste!

Blik op de grote hal met de computer gestuurde gasovens.
Blik op de grote hal met de computer gestuurde gasovens.
Schilderes Antje Ramaker-van Polen decoreert miniaturen van Heineken's eerste stoombrouwerij De Hooiberg in Amsterdam.

Apollonia en ik, de kunst van het maken

Introductie van het Kunstmenuproject Silhouet in beweging voor groep 7 en 8 in het basisonderwijs. In het project maken de leerlingen kennis met de werkwijze van Eline Janssens, die bij de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen een wandbord liet uitvoeren ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Koninklijke Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde. De Utrechtse filmers volgden de productie van het bord door de fabriek.

Bron: Vimeo, Kunst Centraal, Utrecht, 2014.