Nieuwsarchief 2017


 • Drentse Bedrijvendag, zaterdag 4 november - vier in één klap bij Goedewaagen

  Vijf jaar geleden nam Marketing Drenthe het initiatief tot de Open Bedrijvendag, steeds gehouden op de eerste zaterdag van november. Bedoeld om jongeren, vergezeld door hun ouders, kennis te laten maken het zeer gevarieerde Drentse bedrijfsleven. Voor Nieuw Buinen was Goedewaagen tot dusverre er alle jaren bij. En ook dit jaar is dat het geval en sterker nog: Goedewaagen neemt in feite deel met vier afzonderlijke bedrijven, alle gevestigd in het op 8 oktober 1963 betrokken fabriekspand aan de Glaslaan.

  Het moederconcern Royal Goedewaagen bundelt historisch gezien maar liefst 10 Nederlandse aardewerkfabrieken. De jongste, nieuwe loten van de inmiddels 405 jaar oude stam zijn op de Bedrijvendag met hun producten ook duidelijk herkenbaar. Het Urnencentrum Nederland, verworven in 2013, produceert hoogwaardige urnen in hoog gestookte steengoedklei die op de meest uiteenlopende manier geheel naar wens van de opdrachtgever gedecoreerd kunnen worden. Een stormachtige groei maakt de in het Friese Menaldum gevestigde tegelfabriek Albarello door. De vraag voor kwalitatief bijzondere tegels voor badkamer en keuken is inmiddels zo groot dat in Nieuw Buinen ook een voorproductie van biscuittegels plaats vindt. In het museum, maar ook in de museumwinkel zijn verder tegels en tableaus te zien.

  De aardewerkfabriek Goedewaagen zelf is het enige, Nederlandse bedrijf dat nog in de volle breedte sier- en gebruiksaardewerk maakt naast miniatuurhuisjes, moderne design en natuurlijk al sinds 1779 de vermaarde lange, Goudse pijpen. Het vierde bedrijf, maar dan op non-profit basis, is de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen die in het museum en de fabrieksateliers sinds 2011 ook de rondleidingen verzorgt.

  Het museum is open van 13 tot 17 uur. Om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur vinden rondleidingen prijs met de voor volwassen deelnemers kortingsprijs van € 2,50 per persoon; voor jongeren tussen 6 en 18 jaar bedraagt de prijs € 2,50 per persoon.


Nieuwsarchief 2016


 • Monumenten-weekend zaterdag 10 en zondag 11 september

  Het monumenten-weekend 2016 staat in het teken van iconen en symbolen. Op zaterdag 10 en zondag 11 september van 13.00 tot 17.00 uur biedt het Keramisch Museum Goedewaagen in het kader daarvan voor de gereduceerde entreeprijs van € 2 p.p. de mogelijkheid om de bijzondere, nieuwe exposities over meer dan 175 jaar 'maak-industrie' in Nieuw Buinen te bezoeken.

  Naar deze voor Drenthe en zeker ook voor Noord-Nederland unieke combinatie van hoogwaardig ambachtelijk vakmanschap met technische innovaties en niet te vergeten de aanwezigheid van goede en goedkope brandstoffen doet de museumstaf een uitgebreid historisch onderzoek.

  Op zondagmiddag 12 september om 14.30 uur legt conservator Friggo Visser in een Powerpointlezing daarover verslag af. Opmerkelijke bronnenvondsten blijken met name onjuiste recente persberichten over de regionale glasindustrie te achterhalen. Ook voor de aardewerkproductie in Nieuw Buinen van pottenbakker Müller (Mulder) van 1840 tot die van Royal Goedewaagen vanaf 1963 is het nodige nieuws te melden.

  Monumenten-weekend zaterdag 10 en zondag 11 september

  (Foto) Goedewaagen, tegel 1939: d'Halve Maen, het eerste Nederlandse schip naar Noord-Amerika (deze iconische tegel wordt door het museum gezocht.

 • Op zaterdagmiddag 23 januari, aanvang 14 uur, viert het Keramisch Museum Goedewaagen de afsluiting van het bijzondere jaar 2015, waarin een ingrijpende renovatie van het museum werd doorgevoerd, twee nieuwe museumzalen zijn toegevoegd en tenslotte de collectie verrijkt werd met kwalitatief hoogwaardige bruiklenen en schenkingen,
  lees meer »

Nieuwsarchief 2015


 • Op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 staat het jaarlijkse Open Monumenten-weekend in het teken van het restauratie-ambacht. De Stichting Keramisch Museum Goedewaagen heeft in haar 25-jarig bestaan op dat terrein ook haar sporen verdiend,
  lees meer »
 • Als derde expositie over opkomst, bloei en ondergang van de Plateelbakkerij Zuid-Holland (1898-1964) wil het Keramisch Museum Goedewaagen in het laatste kwartaal van dit jaar aandacht besteden aan het zogenaamde Retro-aardewerk van de PZH. Het museum zoekt collecties en stukken,
  lees meer »
 • De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Keramisch Museum Goedewaagen staat ditmaal in het teken van het restaureren van kunst en kunstnijverheid. Daartoe organiseert het museum een informatiebeurs waaraan zeven leden van de Vereniging Restauratoren Noord hun medewerking verlenen.
  Voor het programma,lees Nijjoarsvezied » - Informatiebeurs Restaureren »

Nieuwsarchief 2014


 • Viering 25-jarig jubileum Keramisch Museum Goedewaagen, zaterdag 29 november 2014, 13.30 - 16.30 uur; gratis entree.

  Programma:

  • Rien Wijnsma videofilm, 'De productie van de miniatuur van Heinekens stoombrouwerij De Hooiberg bij Royal Goedewaagen'
  • Sander Alblas, powerpointlezing over een bezoek aan de Japanse keramiekcentra van Arita en Imari, 'Een gevoel van thuis komen' voor de Goedewaagen-ontwerper
  • Bert-Jan Baas, powerpointlezing over het reconstrueren van kunstglazuren van Goedewaagen en de Plateelbakkerij Zuid-Holland uit de periode 1920-1950, 'Industriële archeologie bij de museumcollectie'
  • Friggo Visser, powerpointlezing over hoogtepunten in 25 jaar keramisch museum, 'De sporen van een kwajongen in de museumwereld', lees meer »

 • Rabobank Museumdag, zaterdag 25 oktober 2014, 10-17 uur; rondleidingen van 10.30 uur tot 15.30 uur, steeds beginnend elk halve uur; gratis voor Rabobank-leden op bon, lees meer »
 • Open Bedrijven Dag, zaterdag 1 november 2014, 10-17 uur; rondleidingen van 10.30 uur tot 15.30 uur, steeds beginnend elk halve uur; gratis toegang, lees meer »
 • Open Monumentenweekend: Rondleidingen door museum en fabrieksateliers om 13.30, 14.30 en 15.30 uur; kosten € 4 p.p. voor volwassenen en € 2 p.p. voor jongeren van 6 tot en met 17 jaar, lees meer »
 • Lange tijd was Royal Goede- waagen één van Europa’s grootste producenten van klei- pijpen. Door op zondag 13 april het Nederlands Kampioenschap (Langzaam) Pijproken te huisvesten gaan de nu in Nieuw Buinen gevestigde fabriek en het Keramisch Museum Goede- waagen daarom in zekere zin terug tot hun historische roots. lees meer »

 • Nu eens staat niet onze prachtige Art Nouveau en Art Déco-collectie centraal, nee: in het Nationaal Museum-weekend van zaterdagmiddag 5 en zondagmiddag 6 april worden 10 heel bijzondere objecten belicht die de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen in het afgelopen jaar maakte. Vaak betreft het kunstenaarsdesign voor heel bijzondere gelegenheden. De uitgevoerde opdrachten weerspiegelen in kunsthistorisch perspectief de meer dan 400 jaar oude, ambachtelijke traditie van de 8 fabrieken die in het Goedewaagen-concern zijn opgegaan.

  Handgedraaide en vaak ook gepersonaliseerde urnen die qua potter's vakwerk in één lijn liggen met de productie van de Goudse Star van 14 mei 1612. Nieuw ontworpen Oranje-pijpen, ook al een voortvloeisel van eeuwen Goudse kleipijpen. Tegeltableaus zoals bij de Amsterdamse Distel of experimentele tableaus in de lijn van Goedewaagen-Distel. Eigentijdse design zoals gangbaar bij Flora Plateel en natuurlijk heel gezochte miniaturen, een specialisatie van Goedewaagen vanaf januari 1932. lees meer »


Nieuwsarchief 2013


 • Het museum te gast bij Warenhuis Vanderveen op vrijdag 22 november 2013 van 11 tot 16 uur, lees verder »
 • Open Bedrijven Dag van de gemeente Borger-Odoorn op zaterdag 2 november 2013 van 10 tot 17 uur, lees verder »
 • Rabobank Museumdag op zaterdag 26 oktober 2013 van 10 tot 17 uur, lees verder »

Nieuwsarchief 2012


 • Mini-symposium op 22 september 2012 over Draaien Toen en Nu lees meer »
 • Open Monumentendag van 8 september 2012 lees meer »
 • Zaterdag 29 Oktober 2011 - RABO-museumdag, gratis entree voor RABO-bank leden uit Drenthe, Friesland en Goningen op voucher, lees meer »